English Spanish French

solar masten in Nederland

Solar masten in Nederland

Solar masten, ofwel straatlantaarns op zonne-energie – zijn deze wel geschikt voor het Nederlandse klimaat? We kunnen hierop volmondig ‘ja’ zeggen. Echter, zal een dergelijke autonome lichtmast op een andere manier functioneren dan dat deze dichtbij de evenaar staan, of dan een conventionele lichtmast, die aangesloten is op het reguliere elektriciteitsnetwerk.

De vraag die we direct stellen, is wat de toegevoegde waarde zal zijn van de solarmast. In Nederland hebben we namelijk een zeer betrouwbaar en dichtvernet electriciteitsnetwerk. Van een onbereikbaar gebied voor energie is nauwelijks sprake. Toch bestaat soms te behoefte zelfvoorzienend te zijn: bijvoorbeeld door versimpeling van het beheersproces (bijv. uitsparing van aansluit- en beheerskosten voor een woningcorporatie) of uitstraling van de duurzame ambities van gemeente (smart city) of bedrijf.  
De Nederlandse zon op een solar lichtmast

 We moeten in het achterhoofd houden dat we in Nederland te maken hebben met een ongunstig klimaateffect: een onbalans in zoninstraling gedurende de seizoenen. In de zomer heeft een autonoom systeem, zoals deze solarmast, een overschot aan energie; in de winter is deze optimaal in gebruik. Een lange donkere winternacht met korte en vaak bewolkte dag vraagt om een grotere capaciteit dan waar we richting de evenaar over spreken. Uiteraard zijn hier oplossingen voor te bedenken, bijvoorbeeld door op bepaalde tijdstippen te dimmen van het armatuur of het reguliere netwerk te gebruiken als een 'back-up' voor elektriciteitsvoorziening. Voor terugleveren aan het netwerk kiezen wij heel bewust niet (solar levert namelijk altijd energie in gelijkspanning; het net is op basis van wisselspanning).

Uw straatlantaarn-business case centraal

 In Nederland zoeken we altijd samen met de klant naar een optimum. Hoeveel solar is er en hoeveel vermogen kan hierdoor aangestuurd worden? Is er verlichting nodig voor de hele nacht of is er een compromis te maken door een deel van de nacht te dimmen? Maar het belangrijkste: is er toegevoegde waarde de lantaarnpaal op solar te laten functioneren? Wij gaan graag met u in gesprek over uw project.

Maar wij kunnen ons voorstellen dat u eerst graag meer algemene informatie en specificaties over onze producten voor de Nederlandse markt wilt ontvangen. Wij sturen u graag onze brochure "Openbare verlichting op zonne-energie in Nederland" toe. U vraagt deze aan via onderstaand contactformulier. Overigens laten wij ons graag uitdagen om u van een autonome energie-oplossing te voorzien voor een andere toepassing dan verlichting. Bekijkt u hiervoor solar power supply oplossingen.

De algemene informatie - net als onze markt - is anderstalig, maar compleet en vindt u via het menu. Mocht u meer informatie of verduidelijking wensen, twijfel dan niet contact met ons op te nemen.

 

* = Required fields
Dit kan via onderstaand formulier.
Naam *
Organisatie *
Stad
Emailadres *
Telefoonnummer
Specifieke vraag of opmerking